Valpreventie
Vallen is een veelvoorkomend probleem bij ouderen en kan leiden tot ernstige verwondingen en verlies van zelfstandigheid. Door middel van ergotherapie kunnen we risicofactoren identificeren, veiligheidsmaatregelen implementeren en de functionele mogelijkheden van onze cliënten verbeteren.
Bij valpreventie wordt er gekeken naar verschillende aspecten die een val zouden kunnen veroorzaken. Doordat de therapeut vroegtijdig een analyse maakt van mogelijke risicofactoren kunnen u en uw systeem mogelijk maatregelen nemen om de kans op een val zo klein mogelijk te maken.
Valrisico
Het eerste aspect van valpreventie is het identificeren van de risicofactoren die het valrisico vergroten. Onze ergotherapeuten voeren uitgebreide evaluaties uit om de individuele risicofactoren te identificeren, zoals verminderde spierkracht, evenwichtsproblemen, verminderd zicht, beperkte mobiliteit, en omgevingsfactoren zoals losliggende tapijten of onvoldoende verlichting.
Door deze risicofactoren te identificeren, kunnen we gerichte interventies ontwikkelen om het valrisico te verminderen.
Thuisbezoek
Het is gebruikelijk dat de therapeut bij u thuis langs komt en samen met u een rondje door uw woning loopt. Ook wordt er gevraagd naar wat u doet op een dag en wordt er gekeken naar routes die u door uw woning maakt.
Leefomgeving
Daarnaast richten we ons ook op het vergroten van de veiligheid in de leefomgeving. Onze ergotherapeuten kunnen advies geven over het aanpassen van de woning om valincidenten te voorkomen. Dit kan het verwijderen van obstakels, het verbeteren van de verlichting, het installeren van handgrepen en antislipmateriaal, en het aanpassen van de badkamer omvatten.
Door de leefomgeving aan te passen aan de specifieke behoeften van de cliënt, kunnen we de veiligheid vergroten en het valrisico verminderen.
Educatie
Naast fysieke interventies kunnen we ook werken aan het vergroten van het bewustzijn en de kennis van onze cliënten over valpreventie.
We bieden educatieve sessies waarin we informatie delen over valrisico’s, veilig bewegen en het gebruik van hulpmiddelen zoals wandelstokken of rollators.
Door het vergroten van het bewustzijn kunnen cliënten beter in staat zijn om risicovolle situaties te herkennen en passende maatregelen te nemen om vallen te voorkomen.