Ergotherapie bij parkinson

Ergotherapie kan een belangrijke rol spelen bij de behandeling van mensen met de ziekte van Parkinson en parkisonismen zoals MSA en PSP. De Ziekte van Parkinson is een aandoening die het zenuwstelsel aantast en kan leiden tot verschillende symptomen, waaronder tremoren, stijfheid, traagheid van beweging, moeilijkheden met evenwicht en coördinatie, en problemen met dagelijkse activiteiten.

Een belangrijk doel van ergotherapie bij Parkinson is om patiënten te helpen bij het behouden van hun zelfstandigheid en het uitvoeren van dagelijkse activiteiten. Dit kan variëren van eenvoudige activiteiten zoals het draaien in bed en opstaan uit een stoel tot meer complexe activiteiten zoals werk en vrijetijdsbesteding.

Activiteiten

Ergotherapeuten kunnen cliënten helpen bij het trainen van vaardigheden die nodig zijn om hun dagelijkse activiteiten uit te voeren, zoals het aanleren van nieuwe bewegingen om de stijfheid en de traagheid van beweging te verminderen, en het gebruik van technieken om de tremoren te verminderen. Ook kan de ergotherapeut advies geven over het gebruik van hulpmiddelen en aanpassingen in de leefomgeving, zoals het aanbrengen van beugels en steunen in de badkamer, het verlagen van de drempels of het installeren van een traplift, om de veiligheid te vergroten en de toegankelijkheid te verbeteren.

Vermoeidheid

Ergotherapeuten kunnen ook helpen bij het verminderen van de vermoeidheid die vaak gepaard gaat met Parkinson. Door middel van energiebesparende technieken en strategieën kunnen patiënten leren omgaan met hun vermoeidheid en hun energie efficiënter gebruiken, zodat ze hun dagelijkse activiteiten kunnen blijven uitvoeren.

Mobiliteit

Een ander belangrijk aspect van ergotherapie bij Parkinson is het werken aan het behoud van mobiliteit . Door middel van adviezen over loophulpmiddelen en het adviezen te geven over het verminderen van het valrisico, hebben ze minder kans hebben om te vallen en hun zelfstandigheid behouden.

Cognitieve functies

Daarnaast kan ergotherapie ook helpen bij het verbeteren van de cognitieve functies en het geheugen van patiënten met Parkinson. Door middel van strategietraining kunnen cliënten hun concentratie en aandacht verbeteren, en zo de cognitieve functies zo veel mogelijk behouden.

Zelfstandigheid

Kortom, ergotherapie kan een belangrijke rol spelen bij de behandeling van Parkinson. Door middel van ADL trainingen, aanpassingen aan de leefomgeving, energiebesparende technieken, mobiliteitstrainingen, en het verbeteren van cognitieve functies, kunnen patiënten met Parkinson hun zelfstandigheid zo lang mogelijk behouden, hun kwaliteit van leven verbeteren en leren omgaan met de uitdagingen die deze aandoening met zich meebrengt.

Direct aanmelden Neem contact op

Ergotherapeuten

Yvonne Voogel

Yvonne Voogel-Bende

Ergotherapie Kennemerland - Ergotherapeut - Lydia Zoetelief

Lydia Zoetelief

Ergotherapie Kennemerland - Ergotherapeut - David Peeters

David Peeters

Ergotherapie Kennemerland - Ergotherapeut - Annemarieke Nederlof-Bol

Annemarieke Nederlof-Bol

Ergotherapie Kennemerland - Ergotherapeut - Ditmar Lam

Ditmar Lam

Team